Kategorier
kulturjournalistik

Ett ärr i hjärnan – Johan Heltne

Ett ärr i hjärnan – Johan Heltne

Johan Heltnes album. Som jag har väntat. I fem långa år. Fyra år sedan förtroendet att spela ”35 år, älska mig”. Johan Heltne är Jonathan Johanssons soundmässiga kusin fast betydligt torrare. Med sig har han musiker som Andreaz Hedén och Andreas Runesson, konstmusiker som gör funk blir väldigt intressant.

Textmässigt har Johan utvecklats sedan Sara som kom 2010. En annan, mörkare textvärld. En uppgörelse med att vara sin fars son i en osund religiös miljö vilket spinner vidare på den bok som han debuterade med 2014, Det finns ingenting att vara rädd för. Öppningsspåret och första singeln ”Krister Holmströms Son” är just det precis som slutlåten döpt efter den tidningen fadern drev ”Trons Värld”.

Johan har aldrig känts så nära och intim. Närhet och ångest. Ångest inför en operation som resulterar i just ett ärr i hjärnan. Ångesten fanns förövrigt där redan på Sara och då i låten ”Katarinas Pappa ska dö” men blir extra tydlig i ”Studenternas IP.
Sammanhållet är det nog bland det tätaste och vackraste Heltne gjort hittils.

Betyget blir 10/10.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *