Kategorier
Allmänt

Jag fortsätter att glömma – Joakim Berg

2022 blev överraskningarnas år. Att vi skulle få ett soloalbum från Joakim Berg är ju bland det mest otippade som skulle kunna hända.

Joakim skriver, likt under Kent eran texter som är väldigt djupa. Soundmässigt är det dock mer elektroniskt, lite som Röd av Kent där Familjen var med på ett hörn. Bitvis nästan lite synthpop, Depeche mode ligger inte långt borta.

”Barn av vår tid, vi är osynk, vår ironi (stod alltid i vår värld)
Champagne på is, en sista drink, barn av vår tid (det vi inte längre är)
Det som var vi, blev bara död magi, ett förlorat krig (stod alltid i vår värld)
Barn av vår tid, en sista drink, för allt (det vi inte längre är)”

Barn av vår tid – Joakim Berg

Ett slags besök i vuxenblivandet för Joakims generation. Samtidigt blandas detta med nutid – något han gjorde redan i Columbus från skivan Tillbaka till Samtiden .

”Stockholm vaknar långsamt
På droger och på sorg
Snön hyr ut sin oskuld
till hela Kungsholms torg
Det känns som när jag kom hit
way back in 93
en ynklig rad av fotspår
En okänd kontinent”

Columbus -Joakim Berg

Detta måste vara det mest spännande albumet jag hört textmässigt på länge. Jag hoppas verkligen på fler soloalbum.

Kategorier
Allmänt

Surdegskanelbullar

Jag har den här veckan ett längre möte. Jag lovade kollegorna kanelbullar som fika. Jag är inne i en surdegsperiod och bestämde mig för att göra kanelbullar med surdeg.

Första baket gick inte alls. Det blev bara en matt klump som inte reste sig alls. Den blev bussbränsle helt enkelt. Jag har en teori och det är saltmängden i originalreceptet. Jag minskade saltmängden till ett kryddmått och nu tog sig degen utav bara attan, samt att jag vägde mjölet. Jag har inget råsocker hemma så jag körde på vanligt vitt strösocker.

En annan viktig skillnad är också att jag inte maler mitt eget mjöl utan köper det färdigmalet. Efter att ha sett några videos så förstod jag också varför man använder jäst i kombination med surdegen i just bulldeg.

Originalreceptet hittar du här neranför.

Kanelbullar med surdeg

På morgonen:

Mata din surdegsstart med

50 g vetemjöl gärna Tipo 00

50 g vatten.

Själva degen:

  • 75 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 ½ tsk kardemumma
  • 360 g Tipo 00 Vetemjöl
  • 1 dl surdegsstarter
  • 5 g torrjäst
  • 2½ dl kylskåpskall mjölk

Kanelfyllningen:

  • 100 g smör
  • 3 msk kanel
  • 1 dl Socker

Blanda smör, socker, salt och kardemumma i assistenten. Häll på den kalla mjölken och surdegen. Därefter tillsätter du lite mjöl i taget tills du har en fin deg, den ska vara lite klibbig.

Nu låter du maskinen knåda tills dess att smöret gått in i degen och du inte längre kan se några klumpar. Degen ska vara lös, blank och du ska se glutentrådar. Av vetemjöl special blir dessa trådar längre och du får ett luftigare resultat. Ungefär 10 minuter i maskinen ska degen knådas. Olja gärna bunken, degen blir otroligt lätthanterlig då.

Låt degen jäsa länge, gärna 4 timmar. En gång i timmen viker du degen i bunken. Dra upp en bit av degen i kanten och vik in mot mitten. Gör likadant runt hela degen, fyra vikningar.

Häll ut degen på ett bakbord och tillsätt lite mjöl i taget men bara så mycket att du kan hantera degen utan att den fastnar för mycket. Ju mindre mjöl du knådar i ju bättre och saftigare bullar får du.

Kavla ut degen till en fyrkant. Bre på smör och strö över råsocker och kanel. Jag brer sedan ut smeten på och rullar ihop till en rulle och skär sen ut bitar, då det är betydligt enklare att få jämnstora bullar.

Låt jäsa en timme på plåten.

Pensla med uppvisat ägg och strö på lite pärlsocker

Grädda i ugnen 10-15 minuter på 225 grader.

Kategorier
Allmänt

Pizzabonanza

Hemma har vi på sistone haft dille på brödbak. I samband med hustruns 38års brunch så utlovade jag pizza. Detta ledde till att jag blivit något av en pizzaiolo här hemma. Till Sarahs kalas gjorde jag en pizzadeg baserad på Vito Iacopellis recept. Två helger senare gjorde jag surdegspizza.

Surdeg är lite pyssligt men med ett bra starterrecept så går det som en dans. Jag använde Saltå Kvarns recept på vetesurdeg, men hade inga äpplen hemma så det fick bli russin istället och den är ytterst livaktig.

Vitos Pizzadeg för hemmaugnen

Denna pizzadeg börjar med en 24 h jäst fördeg. Det jag vill varna för är mängden som detta recept ger. Jag fick ut 12 st degbollar ur denna och i ett hushåll på två pers, ja ni fattar grejen.

Detta är det första degreceptet jag provade.

Surdegspizzadeg

OBS! Denna blir vansinnigt kladdig. Riktigt svårhanterad, men god.

Tomatsåsen

Många förespråkar kall tomatsås till pizza. Jag tog fram eget recept i stället. Denna tomatsås fungerar också till pasta. Jag lagar min med tryckkokarfunktionen i våran Crockpot Express vilket ger ett enormt smakdjup

2 burkar krossade tomater

2 vitlöksklyftor

Oregano, Basilika.

1 nypa socker

1 nypa salt

Hacka och fräs vitlöksklyftor och kryddor i olja. Häll på tomater. Smaka av med socker och salt. Koka i hop. Jag körde 30 min på manual och high pressure.

Fyllningar

Vi har som sagt testat lite olika fyllningar. Börja alltid med tomatsås och ost. Jag föredrar pecorino över parmesan, men det är en ren smaksak.

  • Basilikapesto och soltorkad tomat
  • Skinka, örtsalami
  • Tonfisk och Kapris.

Kategorier
Allmänt

Kulturåret 2021

Mitt i pandemin så tänkte jag lista större kulturupplevelser

Musik

  • The world we used to know – Transatlantic
  • Jesus Christ the Exorcist – Neil Morse
  • Time is all we need – Fingerprints
  • Aquae Profondum – Erik Jeor
  • Citadel – Joel Gabrielsson

Böcker

  • Renegater – Klas Östergren
  • Alfreds Gåta – Leif Ekerling
  • Bön – James Martin
  • Att urskilja Guds vilja – Timothy M Gallagher
  • Bones of Beckett – Edward J Powe
  • Operation Kaos – Matthew Sweet

Datorspel

  • Railroad Tycoon 3
  • Police Quest IV Open Season

N.b Här finns det spel jag hade velat sätta här men inte kan p.ga att datorn är för dålig, t.ex Age of Empires

Brädspel

Denna kategori är faktiskt tack vare frugan

  • Perplexcity
  • Sushi Go Party
  • Tales of the Arabian Nights
Kategorier
Allmänt

Introspection – Thijs Van Leer

Omslaget

Thijs van Leer, kanske mest känd för sin roll som musikalisk motor i holländska progrockarna i Focus släppte 1972 det utsökta albumet Introspections.

På detta album visar Thijs upp sig som en synnerligen kompetent soloflöjtist, något som verkligen framhävs av Rogier van Oterloos vackra arrangemang och dirigering.

Det är en skön skiva att lyssna på omedvetet, lite så där i bakgrunden, precis så som jag ofta gör med Björn J:son-Lindhs skivor.

Spåret Focus 2 är extra värt att nämna då Thijs skrivit det själv. Detta tycker jag bara visar på skolning och kompetens. Thijs pappa gillade tydligen aldrig att sonen ägnade sig åt rockmusik. Men gediget skolad – helt klart.

Kategorier
Brödbak Mat

Irländskt Bikarbonatsbröd

Från The Thoughtful breadcompany i Bath

Ger 2 små 400 grams limpor

500 g fullkornsvetemjöl

5 g finmalet salt

10 g råsocker

2 tsk bikarbonat

5 dl mjölk

5 tsk rapsolja

5 tsk rödvinsvinäger

Sätt ugnen på 200 grader. 

Blanda mjöl, salt, socker och bikarbonat i en degbunke. Gör som en krater i mitten (som när man gör pastadeg). Häll i mjölk, olja och vinägern. Rör ihop med ordentliga tag, degen ska bli som tjock havregrynsgröt i konsistensen. 

Olja brödformarna. 

Dela degen mellan de två brödformarna. Brödet är klart när när en knivsudd kommer ur mitten av brödet utan kladd. 

Kategorier
kulturjournalistik

Renegater av Klas Östergren

Jag började läsa Klas Östergren efter att ha läst boken som gavs ut med texter om bandet Kent, där Joakim Berg nämner boken Ismael som viktig för bandets texter. Jag minns hur tagen jag var av Gentlemen, starten på trilogin om bröderna Morgan.

Renegater är avslutningen på trilogin om Henry Morgan, som började i Gentlemen och fantomerna, som nu avslutas i Renegater. Den börjar på Österlen och slutar någonstans i Norrbotten. Samtidigt kommenteras även Sydafrikafiaskot och bråket kring Kulturprofilen och Svenska Akademin där författaren varit ledamot.

Jag vet inte riktigt var jag ska placera denna bok. Det tog mig över ett halvår att läsa den på grund av dess tjocklek, 746 tätskrivna sidor. Östergren som annars har ett ganska rappt sätt att berätta på är i den här boken i ett helt annat tempo med tre skilda berättelser som jag inte riktigt klurar ut hur det hänger i hop alltid. Jag känner mig lite tudelad. Samtidigt kan det vara så att den åldrande Henry är närvarande i dessa affärer? Jag är inte helt säker på det. Men det är bara en tolkning som så mycket annat när man skriver om litteratur.

Men helheten då?

Jag skulle uppskatta att Herr Morgan är cirka tio till femton år äldre än Östergren. Detta kan uppfattas, framförallt då han turnerat som jazzpianist i Europa runt 1960-talets mitt. Från en luguber lägenhet på Hornsgatan 29C till en större gård på Österlen. Det är en värdig avslutning på hela trilogin. En mycket läsvärd men tjock bok. Jag fascineras av att så tydligt se kopplingen till hur Sverige blivit som det blitt från Gentlemen till Renegater.

Kategorier
spökskyltarna

Spökskyltar i Uppsala: Uppsala Ångkvarn

Detta är en serie där jag jagar efter spökskyltar, inspirerad av Andrew Swift och Kirsten Elliotts ”Ghostsigns of Bath”. En spökskylt är en skylt från ett nerlagt företag. Efter att ha läst den började jag hitta dessa skyltar i min omgivning och nu har vi kommit till Uppsala Ångkvarn och Uppsala Jästfabrik. Förra delen handlade om Televerkets Hus. Det kändes extra angeläget att dokumentera denna då inga av byggnaderna är skyddade och kan vara borta om några år.

Detta företag är ändå ett av de senaste, kvarnen lades ner så sent som 2018. Dock startar företaget redan 1874 med ägarkonstellationen C.W Uhlander, H.W Söderman den Äldre och Otto Törnlund. Söderman var även inblandad i Bayerska Bryggeriet tillsammans med Törnlund och i ångfartygstrafik med Rederi AB Garibaldi. Söderman var alltså det man idag skulle kalla för en entreprenör. Företaget kom även att innehålla Svartbäckens Bränneri.

Under åren 1875-77 ser vi en kraftig expansion. Det dras järnväg ner till kvarnen och telefonledning till kontoret på Vaksalagatan 5. De kommande åren kom också att se en utmanövrering av Söderman, trots en stor aktiepost så lyckas man alltså avsätta honom fram till 1882. Han fortsätter sen som VD fram till sin död 1901. Från 1882 blev alltså Ångkvarnen ett rent familjeföretag.

Värt att nämna är att under åren 1937-1947 pågår en mycket omfattande utbyggnad.

Nattvy över kvarteret Ångkvarnen 1948. Foto: Uppsala Bild, 1948. Licens: CC-BY-NC-ND. Digitalt museum

Bilden ovan fångade mitt öga direkt. Att Uppsala 1948 kunde ha en så tydlig storstadsvibb förvånade mig. Man kom att producera mjöl, makaroner och när kalla kriget var som kallast 1954-61 även Kellog’s Cornflakes. Det sägs att Kellogs var så rädda för Sovjet att man inte vågade skicka de bästa maskinerna. Varumärkena Turelli används för pasta och Blixtgyllen för vetemjöl. 1957 säljer Södermans till Jästbolaget som i sin tur säljer till Axel Wenner-Gren. Wenner-Gren slår sen ihop Ångkvarn med Uppsala Valsqvarn och bildar Kungsörnen. Efter många turer kommer den att ingå i NordMills som ägs av Lantmännen genom Cerealia AB.

Jästen då?

Jo, Söderman drev ju också Svartbäckens brännvinsbränneri. Man kom helt enkelt på att det var ganska lämpligt att slå ihop destilleriet med jästtillverkning. Jästfabriken får dock ett ganska abrupt slut till följd av att man helt enkelt förorenar Fyrisån. Oviljan att bygga om avloppet gör att epoken tar slut 1945. Det är också här Cornflakesen kom att tillverkas.

Pasta och Spaghetti

I Uppsala startar även den svenska pastavågen när man börjar tillverka makaroner här. Namnet Turelli tas från förmannen Tobias Urell. 1967 upphör den tillverkningen

Slutet

2004 används skeppselevatorn för sista gången. Det sista fartyget med det skämtsamt benämnda måttet Fyrismax (En blinkning till Panamax och Suezmax, det vill säga största måttet som kan gå genom Panamakanalen respektive Suezkanalen). 2017 bestämmer sig Nordmills för att koncentrera verksamheten till Strängnäs och där med är sagan all.

Källor

Uppsala Industriminnesförening hämtad 2021-08-25

Roland Agius Hämtad 2021-08-25

Kategorier
spökskyltarna

Spökskyltar i Uppsala: Televerkets Hus

[responsivevoice_button voice="Swedish Female"]

Detta är en ny serie där jag jagar efter spökskyltar, inspirerad av Andrew Swift och Kirsten Elliotts ”Ghostsigns of Bath”. En spökskylt är en skylt från ett nerlagt företag. Efter att ha läst den började jag hitta dessa skyltar i min omgivning och nu har vi kommit till Televerkets Hus. Förra delen handlade om A.G Andahls Slagteriaffär.

I kvarteret Draken, korsningen mellan Bangårdsgatan och Kungsängsgatan ligger den gamla telegrafstationen. Den ritades av arkitekten Aron Johansson 1916-1917. Han ritade många telegrafstationer men även vårat Riksdagshus i Stockholm.

Uppsalas första telefonnät var batteridrivet och drogs över taken 1882. Först 1918 slogs det privata nätet och det statliga samman och flyttade då in i detta hus. Den första växeln i detta hus hade rum för 10 000 abonnenter. Telegrafverksamheten läggs ner 1977 och under 1980-talet flyttar den sista manuella verksamheten till Sundsvall.

Kvinna vid en telefonväxel
Kvinna i växeln vid telegrafverket, Uppsala, juni 1952, Foto: UppsalaBild, Digitalt Museum Licens: CC-BY-NC-ND

Källor:

Televerkets Hus, Länsstyrelsen Uppsala, Hämtad 2021-08-17

Kategorier
spökskyltarna

A.G Andahls Slagteriaffär

[responsivevoice_button voice="Swedish Female"]

Detta är en serie där jag jagar efter spökskyltar, inspirerad av Andrew Swift och Kirsten Elliotts ”Ghostsigns of Bath”. En spökskylt är en skylt från ett nerlagt företag. Efter att ha läst den började jag hitta dessa skyltar i min omgivning och nu har vi kommit till A.G Andahls Slagteriaffär. Förra delen handlade om Bayerska Bryggeriet.

På semestern var jag och kära hustrun i Stockholm. När vi var på Kungsholmen efter att ha varit och fikat på Espresso House, ramlade vi över denna skylt på Pipersgatan 24, Kungsholmen. Detta var en blodig tillstymmelse till affär då man alltså köpte kött direkt av en slaktare.

Andahls företagande börjar under 1900-talets första decennium. Jag hittar honom första gången 1906. Då bor han på Sergelgatan 8. Under dessa tidiga år är han och en C.J Lindgren inblandad kring handlaren Bergelins konkurs. Då stämmer han ihop med Lindgren Stockholms Diskontobank på hela 25 000 kr. I April vinner han och Lindgren målet i Stockholms Rådhusrätt