Kategorier
spökskyltarna

Spökskyltar i Uppsala del 1: Tidningen Upsala

Detta är en ny serie där jag jagar efter spökskyltar, inspirerad av Andrew Swift och Kirsten Elliotts ”Ghostsigns of Bath”. En spökskylt är en skylt från ett nerlagt företag. Efter att ha läst den började jag hitta dessa skyltar i min omgivning och först ut är Tidningen Uppsala.

Fasad med en klocka och texten Tidningen Uppsala inhuggen i fasaden.
Spökskylten för tidningen Uppsala i korsningen Smedsgränd-Östra Ågatan. I dag har Güntherska Hovkonditoriet en liten butik i lokalen. Foto: Andreas Lindholm 2020

Tidningen Uppsala startades av Pehr (Petter1) Hanselli 1845. Från början hade man en utgivningstakt på en gång i veckan. Efter ett förtalsmål 1849 kom man dock att byta redaktör 1851 då Hansellis rykte fått sig en törn efter ovan nämnda mål. Bytet gjordes till senare riksdagsledamoten för Uppsalas Borgarstånd J.O Sundvallsson Året efter ökar utgivningstakten till två dagar i veckan. Till följd av Sundvallssons ställning kom tidningen att främst få borgerskapet som största läsekrets.

När jag researchat Sundvallson framträder en bild av honom som otroligt envis och ganska kolerisk. Som exempel motsatte han sig byggandet av ett gasverk då han trodde att elektriskt ljus skulle vara bättre, 20 år före Edisons glödlampa, eller de eviga striderna med konkurrenten Uppsalapostens redaktör, Esaias Edquist. Han slutar i början av 1870-talet och tidningen köps av familjen Möllersvärd år 1874. Familjen Möllersvärd kommer att äga tidningen från 1874 till en bit in på 1900-talet.

1912 ligger upplagan på 5000 exemplar och kallas av folkhumorn för Nollan. Tidningen blir svagare och svagare och slutar mer eller mindre som dåvarande Högerpartiets lokala propaganda veckotidning. Den läggs ner i årsskiftet 1956-1957 efter att ha utkonkurrerats av Upsala Nya Tidning. I början av 1970-talet när det då nya industriområdet Fyrislund byggs så får både Hanselli och Möllersvärd gatunamn uppkallade efter sig.

Tidningen ägde också huset i kv Näktergalen som än i dag kallas för tidningshuset.

1Roland Agius och wikipedia säger Pehr, Ortsnamnsarkivets bok om gatunamn säger Petter.

Källor:

Roland Agius hemsida om Uppsala

Wikipedia

Wahlberg, Mats: Ortnamnen i Uppsala Län 5:1Uppsalas Gatunamn, 1994. Finns gratis på isof.se

4 svar på ”Spökskyltar i Uppsala del 1: Tidningen Upsala”

P. Hanselli kallas Petter i två husförhörslängder från Vallentuna, när han är under trettio år gammal (och ”idkar studier i Upsala”). Senare, i husförhörslängder från Uppsala, kallas han Pehr. I dödboken för Uppsala domkyrkoförsamling 1874-1879 har stavningen övergått till ”Per”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *