Kategorier
Allmänt dryck Mat spökskyltarna

Spökskyltar i Uppsala del 3: Uppsala Stadshotell

Detta är en ny serie där jag jagar efter spökskyltar, inspirerad av Andrew Swift och Kirsten Elliotts ”Ghostsigns of Bath”. En spökskylt är en skylt från ett nerlagt företag. Efter att ha läst den började jag hitta dessa skyltar i min omgivning och nu har vi kommit till Uppsala Stadshotell. Förra delen handlade om Uplands Enskilda bank.

Enligt den kulturhistoriska inventering som Johan Dellbeck gjorde 2004 för Upplandsmuseets räkning av kvarteret S:t Erik så är den snedställda byggnaden i norr i kvarteret en av stadens äldsta med anor från 1300 eller 1400-tal. Kvarteret fick dess nuvarande form vid rutnätsplanens antagande 1643. Ett bebyggelsehistoriskt mycket intressant hus med andra ord.

Trädgården på ”Gästis”, foto från Studentföreningen Jamtamot

Kvarteret blir dock inte hotell förräns 1855 när staden köper tomten. 1800-talet kom att präglas av ombyggnader. Det byggs glasveranda, musikläktare med mera. Stället kom att kallas gästis i folkmun. Man erbjöd också uthyrning av sammanträdes rum, vilket till exempel kan bevisas följande bild från UNT 1905-05-12 där både Upplands Fornminnesförening och Ästetiska föreningen annonserar att man har möte på stadshotellet och hotellet själva annonserar.

Annons ur UNT 1905-05-12 för fiket på Gästis, ur Kungliga Bibliotekets tidskriftssamlingar.
Sammanträdesspalten i UNT 1905-05-12

Detta tycker jag bevisar vilken centralpunkt det var i dåtidens sociala liv. På 1920-talet öppnar så ett konditori i botten.

Matsalen år 1944. Foto: Paul Sandberg/Upplandsmuseet, digitaltmuseum.se

Bilden ovan tas dagen innan nyöppningen den 15 februari 1944 när UNT kommer på smygtitt under ledning av källarmästare Gunnar Almgren. Enligt urklippet väntas det musslor och kalkon.

1951 får hotellet besök av ingen mindre än Igor Stravinskij. Världskompositören kommer till Uppsala. Verksamheten fortgår till slutet av 1970-talet då ingenjörsfirman Bjerking konverterar till Kontor. Restaurangdelen inrymmer år 2020 Heart and Bones.

Den finns också dokumenterat av punkarna i Rävjunk som döpte sitt första album till Uppsala Stadshotell Brinner.

Jag har mer restauranghistoria på gång så kom åter till nästa spökskylt

Källor:

Digitalt Museum

Kulturhistorisk förundersökning av f.d Uppsala Stadshotell, Johan Dellbeck, Upplandsmuseet 2004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *