Kategorier
kulturjournalistik

Kulturspanaren från Radio Fyris 10 års firande

Jag fick frågan om jag ville sända radio från min gamla arbetsplats Radio Fyris på deras jubileum. Detta är texterna från programmet. Jag och min gamla parhäst Mattias sände och härligheten finns att lyssna på här i del 2.

From Darkness to Light – Narnia

Ett hav i storm med ett fyrtorn och en blixt
Skivomslaget till From Darkness to Light

Tre år efter självbetitlade albumet Narnia är det rytande lejonet tillbaka med sitt åttonde studioalbum. Detta svenska band har alltid haft starka melodier och jag måste säga att på kommande konserter tror jag att “A Crack in the Sky” och “You are the air that i Breathe” kommer bli allsångsnummer precis som “Long live the king”. Narnia är ett av de metalbanden som aldrig varit rädda för klaviatur och de får verkligen ta plats något som de delar med band som HB och Structural Disorder. Jag räds inte att kalla denna skiva för en ren bandplatta och detta gläder mig enormt. Det är verkligen riktigt fint samspel och det är som en samlad kraft. Riktig spelglädje! Även om det inte är det hårdaste de gjort så är det ett av de mer helgjutna albumen de släppt som band.

Betyget blir 8/10 och vi ska få höra A Crack in the Sky med Narnia

Vardagar – Ulf Lundell

diffusa figurer
Omslaget till Vardagar

Ulf Lundell som nog de flesta svenskar känner till, kom ut med boken Vardagar 2018. Denna bok är ett slags dagbok från 2017 blandat med dikter. Den handlar om allt ifrån vädret på Österlen kring våndan av en skilsmässa. 

Väldigt rapp i tonen är den men med en omfattande svärta. Jag kan inte minnas en bok där de minsta vardagshändelserna får så stor plats. Det är mannen som städar, äter middag och inte minst kör bil. 

Jag har i princip sträckläst denna underbara bok där man får en blick av en annan Ulf Lundell. En man väldigt långt bort från den testosteronstinna Oh la la (Jag vill ha dig) mannen. Denna man som vid 68 års ålder ser tillbaka på livet och relationerna. Blickar tillbaka på det Stockholm som Klas Östergren skildrat och som även skildrades av författaren i debutromanen Jack. Lundell verkar liksom äntligen ha funnit något slags lugn i sig själv. Jag har alltid uppfattat honom som en rastlös själ och media har nog spätt på den bilden.

Beckomberga – Sara Stridsberg

Bild på en kvinna i baddräkt ståendes på en bassängkant i ett vinterlandskap.
Det fina omslaget till pocketutgåvan av Sara Stridsbergs Beckomberga

Sara Stridsbergs bok Beckomberga med undertexten Ode till min familj. Beckomberga Sjukhus var på sin tid ett av de största mentalsjukhusen i Sverige och låg i Stora Ängby, Bromma. Det Beckomberga som idag mest är bostadsrätter.

Stilen denna bok är skriven i påminner mycket om Johan Heltnes ”Det finns ingenting att vara rädd för” som kom 2015. Det vill säga författarens egna minnen blandas med fiktion. Samtidigt skriver hon ur anhörigperspektivet vilket är ganska ovanligt vad det gäller upplevelser av psykiatrin. Intressant är också skildringarna av medicindelningar, läkarsamtal och annat men också Hur otroligt sköra människorna är. Människorna som likt det Kalle Lind beskrev i sitt radioprogram Snedtänkt med sin mamma som gäst från Vipeholm och S:t Jörgen där människor kunde leva hela sina liv i dessa gråa korridorer.

Språket i boken är magiskt. Jag satt och läste drygt 325 sidor på 2 1/2 h. Det är så gripande att jag helt enkelt inte kunde sluta läsa. 

Skrivet på flyget mellan London Heathrow och Arlanda.

I en skog av Sumak – Klas Östergren

Ett träd överväxt med blad

Klas Östergren som tidigare bland annat gett oss böcker som Gentlemen och Gangsters kommer här med ännu en bok. I en skog av sumak är ett stockholm i vad jag skulle säga är i skarven mellan -60 och -70 tal i det som kallas västerort i Stockholm. Detta märks framförallt genom att det röks en hel del mindre lagliga växter men också ett berättarjag som inleder en feberaktigt, intensiv vänskap med en diplomatson nånstans i tonåren.

Östergren är som han alltid varit ända sedan Gentlemen en mästare på att placera in referenser till populärkulturen för att fånga tidsandan. Man får liksom känslan av att man är med i rummet helt och hållet. 

Betyget blir 8/10

Veckans obskyra: 

Nu blir det nåt på vad jag anser vara bland det gräsligaste jag nånsin har hört på vad jag anser vara sveriges fulaste dialekt, halmstadmål. Ladies and gents: Den sjungande tandläkaren Gunnar Bringman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *